Het “gesloten teelt concept” van Cannamax kent weinig bedrijfsinteractie met haar omgeving. De locatie is niet toegankelijk voor klanten – de coffeeshops – en gebruikers. Er is dus ook geen “verkoop aan huis”. Producten zullen “in grootverpakking” slechts 1-2 maal per week vanaf de locatie naar distributiecentra worden vervoerd. Dit transport wordt uitgevoerd door een waardetransportbedrijf waardoor de gelegenheid tot diefstal en/of overval wordt beperkt. Er wordt gebruik gemaakt van een nauwkeurig track & trace systeem waarmee alle materialen en producten nauwkeurig worden gevolgd.

Cannamax heeft een beveiligingsplan opgesteld dat diverse maatregelen kent ter mitigatie van risico’s. De gemeente heeft aan de hand van dit beveiligingsplan de impact van de bedrijfsactiviteiten op de openbare orde en veiligheid getoetst. Hierna is een positief advies gegeven aan de centrale overheid. Het beveiligingsplan kent een combinatie van zichtbare én onzichtbare organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen.

Indien geen gelegenheid geboden wordt – “de gelegenheid maakt de dief” – tot het begaan van een misdrijf is de kans op de uitvoering van zo’n misdrijf minimaal. Doordat Cannamax wél beveiligingsmaatregelen neemt wordt er dus geen gelegenheid geboden waardoor er juist géén criminele activiteiten zoals overval of diefstal verwacht behoeven te worden.

Wat zegt een ander bedrijf?

……. wij telen al bijna twintig jaar medicinale cannabis in opdracht van de minister van Volksgezondheid, op meerdere plekken in Nederland. In al die tijd hebben we eenmaal te maken gehad met een serieuze poging tot inbraak. Dat is waarschijnlijk net zoveel, of zelfs minder, dan elk ander regulier bedrijf in Nederland. En dat terwijl onze locaties gewoon openbaar zijn. Als inbrekers bij ons naar binnen willen, gaat gewoon het alarm af en staat de politie binnen een paar minuten op de stoep……….

Het experiment zal positieve effecten hebben op de samenleving in het algemeen maar ook op de directe omgeving. De overlast gevende illegale teelt – op zolderkamers en in kelders – wordt geminimaliseerd. Er zal geen illegale aftap van elektriciteit meer plaats vinden. De legale teler betaalt ook gewoon belasting en zorgt voor legale werkgelegenheid.